ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Σπήλιος Λιβανός: Αδιαμφισβήτητος ο ρόλος του ΝΑΤΟ για τις παγκόσμιες απειλές

Τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ΝΑΤΟ ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας όταν πρόκειται για απειλές παγκόσμιας κλίμακας, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής και στρατιωτικής στρατηγικής της ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι: «Τα μέλη της συμμαχίας καλούνται να επενδύσουν περισσότερο στους αμυντικούς μηχανισμούς, υπερβαίνοντας τους στόχους τους 2% του ΠΥ για αμυντικές δαπάνες και το 20% για επενδύσεις», όπως είπε.

Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσει η ΕΕ σε σχέση με τις συνεπακόλουθες κρίσεις που γεννά ο πολεμος: η ακρίβεια, η πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, η επισιτιστική κρίση που θα χτυπήσει φτωχές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, αλλά και ένα ενδεχόμενο μεταναστευτικό ρεύμα που ακολούθως μπορεί να προκύψει προς την ΕΕ, αλλά και τον ρόλο που οφείλει να παίξει το ΝΑΤΟ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο κ. Λιβανός, μιλωντας για τις επιπτώσεις του τραγικού πολέμου έκανε λόγο για την εξέλιξη ενός διαλόγου προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εν όψει των νέων κινδύνων που διαμορφώνονται.
«Για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του πόλεμου, οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία την άλλη προκειμένου να βρούμε λύσεις. Θα πρέπει να δουλέλψουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση του Έλληνα ΠΘ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπληρωματικότητας ΕΕ και ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «το νέο στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ και η νέα στρατηγική πυξίδα της ΕΕ πρέπει να συνυπάρχουν, να δρουν συμπληρωματικά, να σχεδιαστούν αποτελεσματικά και να ανανεώνουν την πίστη τους στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκαν, την Ελευθερία, την Ασφάλεια, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη».

Στο πλαίσιο της συζήτησης «NATO μετά την εισβολή στην Ουκρανία»τοποθετήθηκαν επίσης η κα Kolinda Grabar-Kitarovic, πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, ο Dr Bruno Tertrais, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών της Γαλλίας, η Christine Ockrent, Γαλλίδα αρθρογράφος και συγγραφέας, και ο Kurt Volker, Αμερικανός διπλωμάτης, πρώην Πρέσβης των Η.Π.Α. στο ΝΑΤΟ.