ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Σπήλιος Λιβανός: «Το πρόγραμμα Υδωρ 2.0 θα αλλάξει την Αιτωλοακαρνανία» – Το μεγαλύτερο έργο αρδευτικών υποδομών στο Νομό, τον τελευταίο αιώνα – 155 εκατ. ευρώ σε 29 ΤΟΕΒ

Ως «το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, που δημιουργεί σύγχρονες υποδομές και προστατεύει το περιβάλλον», χαρακτήρισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός το πρόγραμμα Ύδωρ 2.0, στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες, Τρίτη, η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΩΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με θέμα: «Νέοι αγρότες-νέες δυνατότητες-νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στην ομιλία του, ο κ. Λιβανός εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, για την υλοποίηση του μεγαλύτερου ολοκληρωμένου προγράμματος αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, το « Ύδωρ 2.0», το οποίο δρομολογήθηκε επί των ημερών του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Εμείς, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το οραματιστήκαμε, το σχεδιάσαμε
και το υλοποιούμε σήμερα, για να το χαρούν οι αγρότες μας αύριο» σημείωσε ο κ. Λιβανός εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι «η υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου θα αλλάξει την πορεία της ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία, αφού προβλέπει τη χρηματοδότηση των αρδευτικών υποδομών με 155 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΑΑ 2023-2027 σε 29 ΤΟΕΒ ( ΚΑΤΟΧΗΣ- ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ-ΛΕΣΙΝΙΟΥ-ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΙΟΥ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ- ΚΑΛΥΒΙΩΝ – ΜΑΚΡΥΝΙΑΣ-ΛΥΣΙΜΑΧΙΑΣ – ΠΑΜΦΙΑΣ- ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΣΙΟΥ- ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ- ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ – ΟΖΕΡΟΥ – ΤΡΥΠΟΥ ΞΥΝΟΡΟΔΙΑΣ-ΣΚΟΥΤΕΡΑΣ- ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ- ΑΒΑΡΙΚΟΥ ΑΝΑΛΗΨΗΣ-ΚΑΤΩ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ – ΘΕΡΜΟΥ -ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ- ΦΥΤΕΙΩΝ – ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ- ΤΟΕΒ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ – ΤΟΕΒ ΓΑΛΑΤΑ – ΚΑΤΟΥΝΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΤΖΑΙΪΚΑ / ΑΡΔΕΥΣΗ ΕΛΑΙΩΝΩΝ- ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΟΥΒΙΑΝΩΝ) και αφορούν συνολικά τον εκσυγχρονισμό δικτύου άρδευσης για 425.000 στρέμματα περίπου εκ των οποίων τα 175.000 αποτελούν νέες αρδεύσιμες εκτάσεις, όπως επίσης και το μείζονος σημασίας αρδευτικό έργο 11Α κάτω Αχελώου στις περιοχές ( Αιτωλικού – Κεφαλοβρύσου – Αγίου Ηλία – Αγγελοκάστρου & Σταμνάς) προϋπολογισμού 21.965.402 ευρώ με αρδευτική έκταση 16.340 στρέμματα, που καλύπτουν όλον τον Νομό.

Σε συνδυασμό, δε, με το μεγάλο αρδευτικό στην περιοχή του Βάλτου που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Υποδομών με προϋπολογισμό 65 εκατ ευρώ και η επανεκκίνηση, επέκταση, ολοκλήρωση του φράγματος των Αχυρών με τα νέα αρδευτικά δίκτυα θα αλλάξουν τον τόπο μας».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρθηκε επιγραμματικά και στην εμβληματική παράμετρο της εθνικής στρατηγικής που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥπΑΑΤ και αφορά τους Νέους Αγρότες ανά την Επικράτεια, αλλά και ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία. Ειδικότερα, όπως είπε:

“Υπερδιπλασιάσαμε το ποσό που αφιερώνεται στους νέους αγρότες σε σχέση με την προηγούμενη πρόκληση και δίνουμε σήμερα 520 εκατομμύρια για τους νέους αγρότες σε όλη στην Ελλάδα. Ο κάθε δικαιούχος μπορεί να φτάσει να λαμβάνει έως και 45.000 ευρώ, όταν με το προηγούμενο πρόγραμμα έφτανε maximum, μόνο τις 16.000 ευρώ.

Στην Αιτωλοακαρνανία : Συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, πριμοδοτούνται περίπου 800 Νέοι Αγρότες, που έχουν ήδη πάρει περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ και στους επόμενους μήνες, έχουν να λάβουν ακόμη περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο, δηλαδή 30 εκ. ευρώ για τους νέους αγρότες στο νομό.

Ο πρώην Υπουργός έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για την σημασία της πολιτική στον τόπο μας:

«Παρά τις πικρίες, τις αγωνίες και τις αδικίες που επιφυλάσσει η πολιτική, υπάρχουν κάποιες λίγες μοναδικές στιγμές που νιώθεις ηθική ικανοποίηση. Τα έργα που σήμερα θα παρουσιαστούν και στα οποία ακροθιγώς αναφέρθηκα, αποτελούν για μένα έργα ζωής και αποτύπωμα της αντίληψης μου για την πολιτική. Είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που θα έχει σημασία για μας και τα παιδιά μας. Είναι τα λεγόμενα μεγάλα έργα, που θα τα χαρούν οι γενιές που έρχονται. Τα μεγάλα έργα που συνομιλούν με το μέλλον! Τα μεγάλα έργα που βλέπουν μπροστά και δεν υπολογίζουν μικροπρέπειές, προσωπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ή το εφήμερο πολιτικό κόστος. Είναι η πραγματική δουλειά της πολιτικής για την οποία θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε και για την οποία, θα πρέπει, τελικώς και να κρινόμαστε» κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας μίλησε με θερμά λόγια για την πολιτική που ακολουθεί ο ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντάς, ενώ καλωσορίζοντάς τους στο Αγρίνιο, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Στύλιο, τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων Δημ. Παπαγιαννίδη, τον Διεθυντή

της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ κ. Νίκο Μανέτα και τον προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεων κ. Θύμιο Τσιατούρα, για την άψογη και στενή συνεργασία τους, για την υλοποίηση των εμβληματικών αυτών έργων.