Άρθρο στο protothema.gr

Η περίοδος που διανύουμε απαιτεί εγρήγορση, καλή ανάγνωση των διεθνών δεδομένων και γρήγορα αντανακλαστικά, αφού μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί

Η πανδημία του Covid-19, η κλιματική κρίση, και βεβαίως η ενεργειακή κρίση και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που σε μεγάλο βαθμό συναρτώνται από την ενεργειακή κρίση, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα σοβαρό και σύνθετο πρόβλημα.

Τη δύσκολη αυτή στιγμή, όπως πράττουμε πάντα, στεκόμαστε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων αγροτών μας, με ανοικτές τις πόρτες για εξαντλητικό διάλογο για την εξεύρεση λύσεων, μέσα στα σφικτά δημοσιονομικά πλαίσια και τους κανόνες της Ε.Ε.
Συνολικά και παρά το δεδομένα σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο καταβάλαμε το 2021 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών στους παραγωγούς ποσό που αγγίζει το 1 δισ. €.
Προφανώς πρόκειται για μία εξελισσόμενη, δυναμική κατάσταση που την παρακολουθούμε συνεχώς. Όταν και όπου απαιτείται παρεμβαίνουμε, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και αποφασιστικότητα, με στόχο τη συνεχή στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και την προστασία των αγροτών μας που αποτελούν την παραγωγική βάση της κοινωνίας μας.
Γι΄αυτό και τις προηγούμενες μέρες ανακοινώσαμε μια σειρά από πρόσθετα μέτρα ύψους 170 εκ. €.

Υπογράψαμε από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021.

Καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.

Μειώνουμε μόνιμα τον ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022.

Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών.

Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, θα εκδοθεί άμεσα σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει για να απαλύνουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες & κτηνοτρόφους μας:

Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
Επιδοτούμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.

Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.
Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκπληρώνοντας μια εμβληματική προεκλογική μας δέσμευση.
Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.

Πέρα, όμως, από την αντιμετώπιση όλων αυτών των έκτακτων συνθηκών, στόχος μας είναι να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση στον αγροτικό τομέα.
Εξασφαλίζουμε εργαλεία και δημιουργούμε δυνατότητες, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες παραγωγής, να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας και, τελικά , όλοι οι αγρότες μας να δουν το εισόδημά τους να βελτιώνεται.

Για τον σκοπό υλοποιούμε επιθετικά σημαντικά αναπτυξιακά επενδυτικά προγράμματα μέσω του ΠΑΑ και δίνουμε θετική προοπτική στους αγρότες μας.

Από τη νέα ΚΑΠ έχουμε εξασφαλίσει 19,4 δισ. € και ήδη στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 υλοποιούμε καινοτόμα προγράμματα.
Επιπλέον, έχουμε εξασφαλίσει 480 εκατ. € από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία μπορούν να δανείζονται οι αγρότες μας για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων και ενεργοποιούμε το Ταμείο Μικρών Δανείων ύψους 21,5 εκατ. € με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Επιπρόσθετα, το επόμενο διάστημα αναμένεται θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερα από 2 δισ. € για τη στήριξη και τον πράσινο και ψηφιακό εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα.

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών, με την εκτέλεση 21 έργων σε όλη την επικράτεια, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα κόστους κατασκευής 1,6 δις ευρώ, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθει σε 4,2 δις ευρώ.

Εφαρμόζουμε τις προγραμματικές μας δηλώσεις και υλοποιούμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιό μας προχωρώντας με όλες μας τις δυνάμεις στην ενδυνάμωση της αγροτικής μας οικονομίας.

Ανταποδίδουμε εμπράκτως με τη στήριξή μας στις Ελληνίδες και τους Έλληνες αγρότες τη συνεισφορά τους στην οικονομία και κοινωνία μας. Δεν ξεχνάμε ότι είναι εκείνοι που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες 365 ημέρες το χρόνο παράγοντας πλούτο για την εθνική οικονομία, κρατάνε ζωντανή και ενεργή την ελληνική ύπαιθρο και αποτελούν ένα πολύτιμο κομμάτι του ελληνικού κοινωνικού ιστού.