Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 ανέδειξε έναν σημαντικό κίνδυνο, ένα έλλειμμα και ένα δίλημμα.

Ο κίνδυνος, ορατός διά γυμνού οφθαλμού, είναι μέσα από τη συστηματική προσπάθεια, του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως, να ξαναζήσουμε ένα ριμέικ του 2015, με απαξίωση της δημοκρατίας και αναβίωση των αντιδημοκρατικών άκρων, του αριστερού και δεξιού φασισμού, καθώς και των λούμπεν αντιδραστικών στοιχείων.

Τι τροφοδοτεί συστηματικά και καθημερινά αυτόν τον κίνδυνο; Το έλλειμμα σοβαρότητας, αξιοπιστίας αλλά και ρεαλιστικών προτάσεων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, με την αγωνία της δημοσκοπικής ακινησίας, στρέφεται για μία ακόμη φορά στην εύκολη λύση της διολίσθησης σε παρακμιακούς τσακωμούς σήψης, τοξικότητας και διχασμού

Ευτυχώς για τη χώρα μας, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, το δίλημμα καθ’ οδόν προς τις κάλπες είναι απλό και ξεκάθαρο: Θα ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες του λαϊκισμού με τις ισοπεδωτικές προσεγγίσεις του μηδενισμού και της απαξίας, ή θα πάμε μπροστά, με ικανό τιμονιέρη, που έχει αποδείξει την ικανότητά του να οδηγεί το εθνικό σκάφος μέσα από αλλεπάλληλες τρικυμίες, με απόλυτη ασφάλεια και προοπτική;

Ακόμα και με τον προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος είναι σαφώς προεκλογικός, θα μπορούσαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να παρασυρθούν από την κατανοητή ανάγκη επίτευξης του εκλογικού στόχου της ΝΔ. Κι όμως. Εκλεισαν τα αφτιά τους στις σειρήνες του λαϊκισμού, και σε αντίθεση με τη διακυβέρνηση Τσίπρα, προέταξαν την ανάγκη συνέχειας του εξαιρετικού σημαντικού έργου της τελευταίας τετραετίας.

Αναφέρω, ενδεικτικά

Εξωτερική και αμυντική πολιτική.

  • Εξορθολογισμός και η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων
  • Το μεγάλο ψηφιακό άλμα της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Οικονομική ανάπτυξη, όπου: Προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% το 2022 και 1,8% το 2023,το ΑΕΠ ξεπερνάει τα 224 δισεκατομμύρια το 2023, αυξανόμενο 25% από το 2018,
  • Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται συνεχώς, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια σε ρυθμό άμεσων ξένων επενδύσεων,
  • Η ανεργία υποχωρεί κατά περίπου έξι μονάδες από το 2019, ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές και δόθηκαν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Ολα αυτά αποτελούν την απόλυτη απόδειξη της αύξησης του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών.
  • Το χρέος μειώνεται και το 2023 φτάνει στο 160% του ΑΕΠ.
  • Το κύρος και η αξιοπιστία της Ελλάδας ενισχύονται συνεχώς, καθώς η εθνική μας οικονομίασε τρία χρόνια αναβαθμίστηκε 11 φορές.

Τα τεράστια αυτά επιτεύγματα έγιναν πραγματικότητα μέσα από τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και τη σωστή και αποτελεσματική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς να πανηγυρίζουμε, οφείλουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή έργου. Στη δημόσια παιδεία, στη δημόσια υγεία, στην επιτάχυνση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου,στην διευκόλυνση λειτουργίας της επιχειρηματικότητας.

Οφείλουμε, ακόμα, να επενδύσουμε πολλά στην περιφερειακή ανάπτυξη, με βασικό της πυλώνα, την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα. Μιας στρατηγικής με έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, τη χρήση νέων τεχνολογιών, τα έργα υποδομής για την ύδρευση, ΥΔΩΡ 2.0, την επένδυση στα συλλογικά αχήματα, και, βεβαίως, με σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τη μεταποίηση, την εστίαση, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις εξαγωγές.

«Η υγιής κοινωνία απεχθάνεται το πονηρό ξέπλυμα της ανυπαρξίας πολιτικής σε δυσώδη απόβλητα υπαρκτών και μη σκανδάλων». Οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των συμπολιτών μας. Να μη προδώσουμε τις προσδοκίες τους. Να υπηρετήσουμε τους θεσμούς μας με σοβαρότητα και ενσυναίσθηση. Διότι, ας μη λησμονούμε, η πολιτική έχει και παιδευτικό χαρακτήρα.