ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Greekschanne ΑΘΗΝΑ 06/12/2020

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και περηφάνια που έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ μέσω της ιστοσελίδας «greekchannel.com» στην ελληνική ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μια ομογένεια που μάχεται πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων, που αισθάνεται ακλόνητο τον ιερό δεσμό με την πατρίδα.

Μια πατρίδα, που εδώ και 1,5 χρόνο, από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την αλλαγή πολιτικού υποδείγματος. Εφαρμόζει με αποτελεσματικότητα το προεκλογικό της πρόγραμμα για το οποίο και εκλέχτηκε, αναδεικνύοντας έτσι τη συνέπεια λόγων και πράξεων.

Υλοποίησε με πίστη και προσήλωση ένα φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, χωρίς να υπολογίζει «πολιτικό κόστος», να κάμπτεται από τις πιέσεις συντεχνιακών συμφερόντων, με σκοπό να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της μεγάλης «βουβής πλειοψηφίας» των Ελλήνων πολιτών αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Και το κατάφερε.

Με τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα μείωσε τις επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, τη σπονδυλική στήλη της ελληνικής κοινωνίας, που τόσο είχε επιβαρυνθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, αλλά και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατέστησε την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση επένδυσε στην ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους, μια τεράστιας σημασίας μεταρρύθμιση για την οποία η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής. Το e-gov αποτελεί πλέον πραγματικότητα στην ελληνική δημόσια διοίκηση, μετατρέποντας τον εφιάλτη της ελληνικής γραφειοκρατίας σε παρελθόν.

Η συνέπεια, η αποτελεσματικότητα και οι μεταρρυθμίσεις αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, καθιστώντας την ικανή να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Cisco και η Applied Materials, ή γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας, όπως η Pfizer, επένδυσαν στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας την ολοένα αυξανόμενη σύσφιξη των δύο χωρών, ΗΠΑ και Ελλάδας.

Η σύσφιξη των σχέσεων αυτή κατέστη ακόμα εντονότερη και στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας, όπου η θητεία του ΥΠΕΞ Πομπέο στο State Department σηματοδότησε την ουσιαστική εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, με την οποία αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις αποκτούν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και άλλες ελληνικές στρατιωτικές βάσεις. Παράλληλα, επεκτείνεται η ναυτική βάση στη Σούδα, καθιστώντας τη χώρα μας γεωστρατηγικό κόμβο στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Επίσης, οι δύο επισκέψεις του ΥΠΕΞ Πομπέο στην Αθήνα, χωρίς μάλιστα να συνοδευτούν από αντίστοιχες επισκέψεις στην Άγκυρα, αποδεικνύουν την ποιοτική αλλαγή στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον.

Σχέσεις που μόνο καλύτερες μπορούν να γίνουν με την εκλογή του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος αποτελεί διαχρονικά έναν φίλο της Ελλάδας, έχοντας σε βάθος και αντικειμενική γνώση των θεμάτων της πατρίδας μας, λόγω και της μακρόχρονης θητείας του στην πανίσχυρη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Ο Τζο Μπάιντεν ως γερουσιαστής ψήφισε υπέρ της επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μετά την επονείδιστη εισβολή στην Κύπρο. Εδώ και πολλά χρόνια με τον προσωπικό του φίλο και σπουδαίο πολιτικό Τζον Μπραδήμα, έως τον θάνατο του τελευταίου, αλλά και μέχρι σήμερα, μαζί με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ αποτελούν ένθερμους υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων στο Καπιτώλιο. Μπορούμε βασίμως να προσδοκούμε ότι κατά την θητεία του στον Λευκό Οίκο η Ελλάδα θα έχει όχι μόνο έναν παραπάνω σύμμαχο, άλλα έναν αληθινό φίλο.

Πέραν, όμως, της οικονομικής και γεωστρατηγικής διπλωματίας, ο σημαντικότερος αλλά και πολυτιμότερος δεσμός της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ομογενείς. Οι Έλληνες που δύο-τρεις γενιές πριν άφησαν την μητέρα-πατρίδα και εγκαταστάθηκαν στην νέα πατρίδα, διατηρώντας, όμως, τον ομφάλιο λώρο με την γενέτειρα γη. Μεταξύ αυτών, θα μου επιτρέψετε να σας αποκαλύψω, και μέλη της οικογένειάς μου, όπως ο αδελφός μου με την οικογένειά του.

Αυτήν ακριβώς την σημασία της ομογένειας για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων αναγνωρίζει η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρήκε καθολική αποδοχή στην Ελληνική Βουλή, η οποία με τεράστια πλειοψηφία ρύθμισε το δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης των απόδημων Ελλήνων, διορθώνοντας έτσι μια ιστορική αδικία. Πλέον, οι μισοί Έλληνες που ζουν εκτός ελλαδικού χώρου αλλά αναπνέουν Ελληνικά, θα έχουν εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ομογένεια λοιπόν είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την διατήρηση αλλά και ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Έχετε επιτελέσει έως τώρα με ύψιστη ευθύνη και εξαιρετικά αποτελέσματα το καθήκον αυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να το πράττετε και στο μέλλον.