ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 06/10/2020

Ομιλία Σπήλιου Λιβανού στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, τοποθετήθηκε στη Βουλή κατά συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου «για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»:
Επί του νομοσχεδίου: «Η ενσωμάτωση της σημερινής Οδηγίας, είναι μέρος του ολοκληρωμένου πλαισίου που δημιουργεί η Κυβέρνηση για την υγιή ανάπτυξη για όλους καταπολεμώντας κάθε μορφή μαύρης οικονομίας. Όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω θωράκισης του νομικού μας πλαισίου απέναντι στη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Και είναι σημαντικό να υπερψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο από την πλειοψηφία των κομμάτων, προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία για την πρόθεση του πολιτικού προσωπικού να καταπολεμηθεί η παραοικονομία και η διαφθορά.»
Για την επένδυση της Microsoft: «Αντί να επαινεί το σύνολο των κομμάτων τη χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου της Microsoft και τη σαφή στήριξη στην ελληνική οικονομία και μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης, αρχηγός κόμματος έρχεται στη Βουλή κριτικάρει και ειρωνεύεται. Η συγκεκριμένη επένδυση, όπως είπε ο Brad Smith, Πρόεδρος της Microsoft, αφορά σε 100άδες εκ. €. Αντίστοιχη επένδυση στην Πολωνία υπολογίστηκε ότι έχει αποτύπωμα 1 δις €, ενώ στην Ιταλία 1,5 δις €. Σε αυτό προσθέτουμε και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Παράλληλα η ίδια η εταιρεία θα εκπαιδεύσει 100.000 άτομα. Τέτοιες επενδύσεις, όπως και της Pfizer, της Deloitte, της PWC, της Cisco, ανοίγουν το δρόμο στην αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, τον ανασχηματισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την αναστροφή του brain drain και, βέβαια, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»
Για την κριτική της αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα: « Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με λεονταρισμούς και κραυγές. Ασκείται με συνεπείς και μετρημένες κινήσεις, με προσεκτική και πολυεπίπεδη διπλωματία, με δημιουργία συμμαχιών. Όσοι, δε, ξιφουλκούν, για την ανυπαρξία στήριξης της Κύπρου από την Ελλάδα και την ΕΕ επειδή δεν αποφασίστηκαν κυρώσεις, είτε λαϊκίζουν είτε δεν έχουν μάθει να ακούν και να διαβάζουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη θέση και τη στήριξη του.»
Για την κριτική του ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσακαλώτου, για το προσχέδιο του π/υ: «Είναι δεδομένο ότι το προσχέδιο υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας. Αυτό το κατανοούν και το αποδέχονται όλοι. Έχοντας πλήρη συνείδηση αυτού, το Υπ. Οικονομικών κάνει αναφορά σε τρία σενάρια στο προσχέδιο. Ναι, επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε το αισιόδοξο σενάριο και για λόγους ψυχολογίας της αγοράς, αλλά και γιατί έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Έχουν, ήδη, δρομολογηθεί 14 ακόμα στρατηγικές επενδύσεις. Περιμένουμε πολλές και ποιοτικές επενδύσεις, αλλά και σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αισιοδοξούμε για τα καλύτερα, αλλά προετοιμαζόμαστε και για τα χειρότερα.»
Για την κριτική του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλεξιάδη, για τους προστατευόμενους μάρτυρες: «Η ΝΔ ήταν αυτή που έφερε το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Όχι, όμως, για να τους αξιοποιήσει για να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, να προστατεύσει τους ανθρώπους που καταγγέλλουν σκάνδαλα. Αληθινά σκάνδαλα, όμως, και όχι αυτά που έχουν καταρρεύσει ενώπιον των Εισαγγελικών αρχών.
Ως προς το εάν απειλεί η ΝΔ δικαστικούς λειτουργούς, η παράταξη μας ήταν πάντα υπερασπιστής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Δεν ήμασταν εμείς που ντιλάραμε μέσα στο Μαξίμου διαφορές επιχειρηματιών, με ωμές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. Δεν ήμασταν εμείς που όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας κατεδάφιζε τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, επικρίναμε τους δικαστές λέγοντας ότι στερούνε από παιδιά την είσοδο τους στους παιδικούς σταθμούς.»